U mag de reiskosten van werknemers belastingvrij vergoeden. Dit geldt ook voor reiskosten voor het openbaar vervoer. En voor kosten van een taxi, boot of vliegtuig. Zolang dit redelijk is.
U mag een hogere reiskostenvergoeding dan € 0,23 per kilometer aan uw werknemers geven. Die verhoging wordt dan als loon van de werknemer gezien. U kunt via de werkkostenregeling (WKR) de verhoging aanwijzen als eindheffingsloon. Zo blijft de extra verhoging onbelast, als hier nog ruimte is.
De onbelaste reiskostenvergoeding is niet voor werkgevers die voor hun personeel een auto of fiets van de zaak vergoeden.
Omdat voor werkgevers de mogelijkheid bestaat om de werkelijke OV-kosten onbelast te vergoeden is er wel sprake van de mogelijkheid om 100% van de daadwerkelijke reiskosten van openbaar vervoer te vergoeden. Door het hybride werken, is het lastig om verschil te maken tussen privé en zakelijk OV-gebruik. Vanaf 2024 mag de OV-kaart altijd onbelast worden vergoed. Voorwaarde is dat de werknemer de OV-kaart gebruikt voor zakelijke reizen (waaronder woon-werkverkeer). De werkgever hoeft dan geen registratie van privé- en zakelijk gebruik meer bij te houden voor belastingvrijstelling over de kosten van de OV-kaart.